رفتارسازمانی
در واقع مجموعه ای از دانستنی های مهم علمی است که به بررسی رفتار فردی و گروهی در سازمانها می پردازد، این رشته علمی مجموعه ای از مفاهیم و اصطلاحات را برای توضیح و تبیین رفتار انسان در سازمانها، فراهم میکند. رفتارسازمانی، به رضایت شغلی، طرز تلقی افراد از کار و محل کارشان توجه بسیار دارد؛ و از این طریق تئوری ها و چارچوب هایی فراهم می آورد که به توضیح و پیشبینی رفتار کمک میکند.
به عنوان نمونه، رفتارسازمانی تئوری هایی را درباره تأثیر طراحی شغل بر رضایت شغلی و عملکرد عرضه می دارد و بینشی را راجع به فنون و کاربرد آنها فراهم می آورد که می تواند برای تحرک رفتار انسان در سازمانها در جهت خاص مفید باشد.
به دیگر سخن، رفتار سازمانی طرق طراحی مشاغل به منظور دستیابی به سطح عملکرد و رضایت بالاتر برای افراد را فراهم می آورد؛ رفتار سازمانی به عملکرد و رضایت شغلی کارآنان توجه ویژه دارد و موضوعاتی چون رفتار اخلاقی، بهبود بهره وری، استفاده از تکنولوژی، کیفیت محصولات و خدمات، تنوع نیروی کار، توازن بین کار و زندگی، و مزیت رقابتی در اقتصاد جهانی را در برمیگیرد.
همچنین، رفتار سازمانی بررسی محیط پیچیده که انسان ها و سازمانها را برای تحول به چالش میطلبد را شامل میشود. یادگیری درباره رفتار سازمانی باید مستمر باشد و یکی از بهترین منابع، یادگیری تجربی یعنی یادگیری در محل کار و شغل است
رفتار سازمانی چیست؟
رفتار سازمانی عبارت است از مطالعه افراد و گروه ها در سازمان، این مطالعه کمک میکند تا درک بهتری از خود و سایر انسانها در محیط کار حاصل شود.
رفتار سازمانی، همچنین میتواند ظرفیت بالقوه را برای موفقیت در محیط کاری امروزی، که چالشی، پیچیده، و دائما در حال تغییر، و پویاست توسعه دهد. امارفتارسازمانی از منظر اندیشمندان مختلف عبارت است از:
رفتار سازمانی به عنوان بررسی رفتار افراد و گروهها در سازمان تعریف میشود.
رفتار سازمانی در علوم رفتاری ریشه دارد و یک رشته علمی کاربردی است که نگرشی اقتضایی در مورد افراد و سازمانها دارد.
رفتار سازمانی یک رشته علمی دانشگاهی است و بر پایه های علمی بنا شده است و به سازمانها و مبانی علمی رفتار سازمانی از حدود یک قرن قبل، مشاوران و اندیشمندان به بررسی نظام مند مدیریت توجه روزافزونی داشته اند.
با وجود اینکه در اوایل، کانون اصلی توجه بر شرایط فیزیکی کار، اصول اداره، و اصول مهندسی صنایع، متمرکز بود، توجه افراد در دهه ١٩۴٠ برای بررسی در این رابطه افزایش یافت تا عامل ضروری انسانی را در برگیرد.
این امر زمینه انگیزشی لازم را به وجود آورد تا در رابطه با طرز تلقی افراد، پویایی گروهی، و رابطه بین مدیران و کارکنان، تحقیقاتی صورت گیرد. سرانجام، نظام علمی رفتار سازمانی به عنوان یک نگرش فراگیر به مرحله ظهور رسید. امروزه، رشته رفتار سازمانی به عنوان یک نظام علمی، توجه خود را به درک علمی رفتار افراد و گروه ها در سازمانها معطوف نموده است.
چالش های مدیریت و رفتار سازمانی در دنیای امروز
عصر کنونی کـه عـصر “مـدیریت دانـش” نـام گرفتـه از ویژگی هایی چـون محـیط پیرامـون به شکل مرتب در حـال تغـییر، نیازهای متنوع مـشتری، کمبـود شـدید منـابع مـادی، و پیشرفت مستمر علم و فناوری برخوردار است. خصایصی که رفتار سازمانی را با چالش های تازه ای رو به رو ساخته است که موارد زیر از آن جمله اند :
در یک محیط در حال تغـییر، روش سـنتی اداره کردن دیگر مطلوب نیست.آسانی که می خواهند سـازمان های کنونی را هدایت کنند باید اندیشه های نو داشته باشند.
نیروی کار، انتظارات مشتری، و سازمان ها در حال تغییرند، لذا مدیریت نیز باید تغییر کند.
مدیران قرن بیست و یکم صرفاً با هوشیاری و گوش به زنگ بودن، حساس بودن، سخت کوشی، و علاقه به یادگیریِ مستمر، موفق می شوند.
سازمان های امروزی به رهبرانی توانمند و برخوردار از هوش عاطفی بالا نیازمندند